KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka klauzula informacyjna znajduje się w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Kontrola zarządcza

System Kontroli Zarządczej w Miejskim Przedszkolu nr 15 w Zgierzu został skonstruowany z wykorzystaniem standardów kontroli zarządczej ogłoszonych w komunikacie Nr 23 Ministra Finansów z dnia 16 grudnia 2009 r., stanowiących załącznik do ustawy o finansach publicznych ogłoszonej w Dz. U. z 2009 r. Nr 157,
poz. 1241. Za funkcjonowanie kontroli zarządczej w placówce odpowiada dyrektor. Pracownicy przedszkola są zobowiązani do stosowania prowadzonych mechanizmów kontroli zarządczej w wykonywaniu swoich obowiązków i powierzonych zadań. Efektywne funkcjonowanie kontroli zarządczej wymaga aktywnego działania ze strony kierownika jednostki i wszystkich osób na samodzielnych stanowiskach oraz pracowników pedagogicznych przedszkola. Warunkiem skuteczności funkcjonowania systemu jest świadomość celów i zadań jednostki oraz czynny udział w procesie kontroli zarządczej wszystkich pracowników. System kontroli zarządczej został dostosowany do specyfiki placówki oświatowej.

Celem kontroli zarządczej jest zapewnienie w szczególności:

  1. Zgodności działalności przedszkola z  przepisami prawa oraz procedurami wewnętrznymi.
  2. Skuteczności i efektywności działań.
  3. Wiarygodność sprawozdań.
  4. Ochrona zasobów.
  5. Przestrzeganie i promowanie zasad etycznego postępowania
  6. Efektywność i skuteczność przepływu informacji.
  7. Zarządzanie ryzykiem.


Obszary kontroli zarządczej:

  1. Środowisko wewnętrzne.
  2. Cele i zarządzanie ryzykiem.
  3. Mechanizmy kontroli.
  4. Informacja i komunikacja.
  5. Monitorowanie i ocena.

Na system kontroli zarządczej w Miejskim Przedszkolu nr 15 w Zgierzu składają się:

  1. Regulamin kontroli zarządczej w Miejskim przedszkolu nr 15 w Zgierzu.
  2. Standardy i wskaźniki kontroli zarządczej w  Miejskim Przedszkolu nr 15 w Zgierzu
  3. Oświadczenie o stanie kontroli zarządczej za rok 2014
Podmiot udostępniający informację:
Miejskie Przedszkole nr 15 w Zgierzu
data: 17-03-2015
data: 17-03-2015
data: 17-03-2015
Dziennik zmian strony

Wszystkie wersje tej strony:

W celu uzyskania dostępu do wersji archiwalnej strony skontaktuj się z redaktorem.

  • 28-09-2012 - Edycja treści

Statystyka odsłon tej strony:

Łączna liczba odsłon wszystkich wersji tej strony: 1009